top of page
  • Foto van schrijverPaul Heymans

Attest nr.1: Wat is het EPC?

Bijgewerkt op: 25 mrt. 2023

Welkom bij Heymans Vastgoed en onze wekelijkse blogpost!


Elke week nemen we een onderwerp uit de vastgoedwereld onder de loep. We beginnen deze serie met een cruciaal document bij de verkoop van een woning: het Energieprestatiecertificaat of EPC. Ontdek wat het EPC precies inhoudt, wat het belang is en welke impact het kan hebben op de verkoop van jouw vastgoed.


Wat houdt het in?

Het Energieprestatiecertificaat (EPC) is een document dat informatie geeft over de energiezuinigheid van een gebouw. De energieprestaties van een gebouw worden gemeten aan de hand van de EPC-score, uitgedrukt in kilowattuur per vierkante meter per jaar (kWh/m²jaar). Hoe lager de EPC-score, hoe energiezuiniger het gebouw is. Het EPC bevat daarnaast ook aanbevelingen voor energiebesparende maatregelen die genomen kunnen worden om de energieprestaties van het gebouw te verbeteren. Met behulp van het EPC kan je als eigenaar inzicht krijgen in de energieprestaties van jouw gebouw en kan je maatregelen nemen om energie te besparen en de waarde van het gebouw te verhogen.


Wat is het belang?

Het Energieprestatiecertificaat (EPC) is niet alleen wettelijk verplicht bij de verkoop of verhuur van een gebouw, het is ook een belangrijk hulpmiddel bij het vergelijken van woningen op het gebied van energiezuinigheid. Bovendien is er sinds 2023 een renovatieplicht voor woningen met een label E en F. Dit betekent dat deze woningen binnen vijf jaar na aankoopdatum (datum van de akte) gerenoveerd moeten worden naar minimaal een D-label. Het EPC speelt hierbij een belangrijke rol omdat het inzicht geeft in de energieprestaties van het gebouw en aanbevelingen doet voor energiebesparende maatregelen. Woningen met een A/B-label presteren momenteel tot wel 25% beter dan woningen met een hoger EPC-label, wat zich vertaalt in de verkoopprijzen. Kortom, het EPC is essentieel bij het nemen van energiebesparende maatregelen en het waarborgen van de energie-efficiëntie van gebouwen.


Handige tip

Benieuwd naar een idee van het jaarlijks energie gebruik van een woning? Probeer dan de volgende formule:


EPC score (kWh/m²jaar) x Bruikbaar oppervlakte

= Geschat jaarlijks gebruik van deze woning


*Het energielabel en de energiescore houden geen rekening met het verbruikersgedrag of de gezinssamenstelling en kan dus in de realiteit afwijken van het verbruik op een elektriciteitsfactuur.0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentarios


Schrijf je in voor onze nieuwsbrief! 

Bedankt voor het abonneren!

bottom of page