top of page
 • Foto van schrijverPaul Heymans

Vlaams-Brabant: Vastgoedmarkt update T1 2023

Welkom bij Heymans Vastgoed en onze blogpost!


Niet zo lang geleden werden de nieuwe trimestriële vastgoedcijfers van de Notarisbarometer bekendgemaakt, en de resultaten voor Vlaams-Brabant zijn veelbelovend. In vergelijking met het eerste trimester van 2022 hebben we interessante cijfers kunnen ontdekken die laten zien dat onze provincie het in het algemeen beter heeft gedaan dan het Vlaamse gemiddelde.

Vastgoedmarkt in Vlaamse-Brabant anno T1 2023

Daling in aantal vastgoedtransacties

Een opvallende bevinding uit de cijfers is een daling van 6,5% in het aantal vastgoedtransacties. Dit is een belangrijk aspect dat de aandacht trekt en roept vragen op over de oorzaken van deze vermindering van activiteit in de vastgoedmarkt. Mogelijke factoren die hieraan ten grondslag kunnen liggen, zijn de huidige socio-economische onzekerheden, met inflatie en hoge rentes van dien, en nieuwe reguleringen zoals de renovatieplicht.


Echter ligt de daling van Vlaams-Brabant lager dan alle Vlaamse provincies, op Limburg na, en onder de gemiddelde daling van 9,2% op Vlaams niveau. Daling in transacties:

 • In Antwerpen: -11,2%

 • In Oost-Vlaanderen: -10,5%

 • In West-Vlaanderen: -12,3%

 • In Limburg: -2%

Stijging van de gemiddelde prijs van een huis

Ondanks de daling in het aantal transacties, toont de vastgoedmarkt van Vlaams-Brabant veerkracht in een ander opzicht. De gemiddelde prijs van een huis in Vlaams-Brabant is gestegen met 4%. Deze stijging is een bemoedigend teken voor huiseigenaren en investeerders in de regio. Het kan erop wijzen dat de vraag naar woningen in Vlaams-Brabant nog steeds robuust is, wat een positieve invloed kan hebben op de algehele vastgoedsector.


Ook dit cijfer presteert aan de goede kant en is de hoogste stijging in alle Vlaamse provincies, op West-Vlaanderen na. Ook ligt de stijging boven het Vlaamse gemiddelde van 3%. Stijging/daling in huisprijzen:

 • In Antwerpen: +2,5%

 • In Oost-Vlaanderen: -0,1%

 • In West-Vlaanderen: +4,7%

 • In Limburg: +3,9%

Stijging van de gemiddelde prijs van een appartement

Naast de stijging in de prijzen van huizen, heeft ook de gemiddelde prijs van een appartement een stijging van 2% doorgemaakt. Dit suggereert dat niet alleen huizen, maar ook appartementen in Vlaams-Brabant in trek blijven bij potentiële kopers.


Dit cijfer presteert stabiel, in vergelijking met alle Vlaamse provincies. De stijging ligt op het Vlaamse gemiddelde van 2%. Stijging/daling in appartementsprijzen:

 • In Antwerpen: +1,7%

 • In Oost-Vlaanderen: -0,3%

 • In West-Vlaanderen: +2,4%

 • In Limburg: +7,1%

Conclusie?

Uit de nieuw gepresenteerde cijfers blijkt duidelijk dat Vlaams-Brabant zich over het algemeen beter heeft geweerd dan het Vlaamse gemiddelde. Ondanks de algemene daling in het aantal vastgoedtransacties, getuigen de stijgingen in zowel de gemiddelde huis- als appartementsprijzen van de veerkracht van de vastgoedmarkt in onze provincie. Het is echter van cruciaal belang om een breder perspectief te behouden en de langere trends nauwlettend in de gaten te houden om een nauwkeuriger beeld van de situatie te krijgen. Het is ook essentieel om rekening te houden met de huidige inflatie, aangezien dit uiteraard van invloed kan zijn op de geprojecteerde waarde. Door deze factoren in overweging te nemen, kunnen we een beter inzicht krijgen in de werkelijke prestaties van de vastgoedmarkt in Vlaams-Brabant.


Laat je adviseren over de (groot-)Leuvense vastgoedmarkt bij Heymans Vastgoed! Klik op meer informatie om contact op te nemen.0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief! 

Bedankt voor het abonneren!

bottom of page