top of page
 • Foto van schrijverPaul Heymans

Tips & tricks hoe jij jouw woning 'fotoklaar' maakt!

Bijgewerkt op: 1 jun. 2023

Welkom bij Heymans Vastgoed en onze wekelijkse blogpost!


Elke week nemen we een onderwerp uit de vastgoedwereld onder de loep. Vorige week besproken we het kadastraal uittreksel. Deze week kijken we naar hoe jij het beste jouw woning 'fotoklaar' maakt.


Als je je huis wilt verkopen, zowel met of zonder makelaar, is het essentieel om goede foto's te hebben die de sterke punten van je huis benadrukken. Dit betekent dat je huis 'fotoklaar' moet zijn voordat de fotograaf arriveert. Maar wat houdt 'fotoklaar' precies in? In deze blogpost geven we je handige tips en tricks om je huis optimaal voor te bereiden op de fotoshoot, zodat potentiële kopers een goede eerste indruk krijgen van je huis en je meer kans hebt om je huis snel en succesvol te verkopen.


1. De woonkamer

De woonkamer is vaak het kloppende hart van een huis. Het is de plek waar we samenkomen met familie en vrienden, ontspannen voor de tv en genieten van gezelligheid. Het is dan ook belangrijk dat deze ruimte een goede indruk maakt bij potentiële kopers.


Een goede voorbereiding is key. Begin met het opruimen van persoonlijke spullen en accessoires om de ruimte zo neutraal mogelijk te maken. Berg rommel op, verwijder onnodige spullen en zorg dat de vloer, kasten en vensterbanken leeg zijn. Een opgeruimde ruimte oogt meteen een stuk aantrekkelijker.

Eens alles netjes opgeruimd is, kan je de ruimte een grondige poetsbeurt geven. Stof af, dweil de vloer en zorg dat alles er piekfijn uitziet. Een propere woonkamer maakt meteen een goede indruk.


Als laatste tip: maak het gezellig. Zet een mooie bos bloemen neer, schud de kussens op en zet de open haard aan. Zo creëer je een warme en uitnodigende sfeer waar potentiële kopers zich meteen thuis voelen.


Checklist:

 1. Berg accessoires en persoonlijke spullen op.

 2. Laat zoveel mogelijk van de vloer zien.

 3. Spullen op en onder kasten opbergen.

 4. Ruim de vensterbank op.

 5. Poets, stof en dweil de ruimte.

 6. Zet een mooie bos bloemen neer.

 7. Schud de kussens op en zet open haard aan.


2. De keuken

De keuken. Het is de plek waar we dagelijks eten bereiden, waar we bijpraten met onze familie en waar we vaak veel tijd doorbrengen. Bij het verkopen van je huis is het dan ook belangrijk dat de keuken er tiptop uitziet.


Begin met het opruimen van het aanrecht. Haal zoveel mogelijk spullen weg en zorg dat de ruimte er opgeruimd uitziet. Probeer kabels uit het zicht te halen en haal de oven leeg. Verplaats de afvalbak en berg de vaatdoek en afwasborstel op. Dit geeft potentiële kopers een beter idee van de ruimte en de mogelijkheden die de keuken biedt.


Zorg er vervolgens voor dat de keuken schoon én fris ruikt. Maak alle oppervlakken goed schoon en poets de vloer grondig. Zet een fruitschaal neer of zet een mooie bos bloemen op tafel om de ruimte wat extra sfeer te geven.


Tot slot is het belangrijk om kattenbakken en andere accessoires op te bergen. Het is de bedoeling dat potentiële kopers zich kunnen inbeelden hoe hun eigen keuken eruit zou zien. Een opgeruimde en frisse keuken is daarbij onmisbaar.


Checklist:

 1. Zorg dat de keuken schoon én fris is.

 2. Haal het aanrecht zoveel mogelijk leeg.

 3. Probeer kabels uit het zicht te halen.

 4. Haal de oven leeg en zet de afvalbak weg.

 5. Ruim vaatdoek, afwasborstel en specerijen op.

 6. Zorg dat er niet te veel apparatuur staat.

 7. Zet een fruitschaal of bos bloemen neer.

 8. Ruim kattenbakken en accessoires op.

3. De badkamer en toilet

Bij het verkopen van je huis is het belangrijk om niet alleen aandacht te besteden aan de woonkamer en keuken, maar ook aan de badkamer en het toilet. Deze ruimtes worden vaak over het hoofd gezien, terwijl het juist belangrijke plekken zijn waar potentiële kopers zich goed moeten kunnen voorstellen.


Begin met het opruimen van alle persoonlijke spullen zoals tandenborstels en tandpasta. Zorg ervoor dat alle spullen netjes opgeborgen zijn in lades of kasten. Vervang eventueel oude handdoeken voor nieuwe en vouw deze netjes op.


Maak de badkamer en het toilet grondig schoon. Zorg ervoor dat de tegels, het toilet, de wastafel en douchebak blinken. Haal ook alle douchespullen en shampooflessen uit het zicht.


Berg toiletrollen, prullenbakjes en potjes op en haal de wasmand en badmat weg. Een opgeruimde badkamer en toilet oogt ruimtelijker en geeft potentiële kopers een positieve indruk van de ruimte.


Checklist:

 1. Zorg voor een schone, frisse badkamer en toilet.

 2. Haal tandpasta en tandenborstels uit het zicht.

 3. Zorg voor schone, nette handdoeken.

 4. Doe de toiletbril naar beneden.

 5. Ruim douchespullen en shampooflessen op.

 6. Berg toiletrollen, prullenbakjes en potjes op.

 7. Haal wasmand en badmat uit het zicht.

 8. Plaats een nieuwe wc rol in de houder.

4. Slaapkamer

In ons totaal leven, slapen we maar liefst één derde van de tijd! Het is dan ook belangrijk dat de slaapkamer goed in beeld wordt gebracht. Een opgeruimde en schone slaapkamer straalt rust uit en zorgt ervoor dat de aandacht op de ruimte zelf gericht is.


Begin met het opruimen van de slaapkamer. Haal kledingstukken en badjassen weg en zorg ervoor dat er geen spullen rondslingeren op de vloer. Verwijder spullen van nachtkastjes en berg eventuele losse spullen op in de kast. Probeer de ruimte niet te vol te zetten met meubels of decoratie, maar laat genoeg ruimte over zodat de kamer ruimtelijk oogt.


Ook onder het bed moeten alle spullen weggehaald worden. Zorg ervoor dat gordijnen open zijn en rolluiken omhoog zijn zodat er genoeg daglicht in de kamer valt. In de kinderkamer is het belangrijk om speelgoed op te bergen. Dit creëert niet alleen meer ruimte, maar zorgt er ook voor dat de kamer er opgeruimd uitziet. Zorg ervoor dat eventuele kinderbedden opgemaakt zijn en dat de kamer netjes en schoon is. Ten slotte is het belangrijk om de slaapkamer schoon te maken. Maak het bed op met schone, nette lakens en zorg ervoor dat de kamer stofvrij is.


Checklist:

 1. Zorg voor een schone, opgeruimde slaapkamer.

 2. Zorg ervoor dat deze ruimte niet te vol staat.

 3. Haal kledingstukken en badjassen weg.

 4. Haal spullen onder het bed weg.

 5. Doe gordijnen open en rolluiken omhoog.

 6. Verwijder spullen van nachtkastjes.

 7. Ruim speelgoed in kinderkamers op.

5. Tuin

Het is niet alleen belangrijk om de binnenkant van het huis op te ruimen en te optimaliseren, maar ook de buitenkant van het huis en de tuin.


Ruim allereerst de buitenkant van de woning op en zorg dat deze er verzorgd uitziet. Dat betekent dat je fietsen, containers en vuilniszakken uit het zicht haalt. Maak de stoep schoon en maai het gras, zodat de voortuin er netjes uitziet. Berg tuingereedschap en wasmolens op, zodat deze niet in het zicht staan.


Zorg er daarnaast voor dat de tuinmeubelen er uitnodigend uitzien door kussens neer te leggen. Verwijder kinderspeelgoed uit de tuin en berg vuilnisbakken en tuinslangen netjes op. Vergeet niet om alle ramen van de woning te sluiten en ervoor te zorgen dat er geen auto's voor de woning staan. Door deze stappen te volgen creëer je een verzorgde en aantrekkelijke buitenkant van de woning.


Checklist:

 1. Ruim fietsen, containers en vuilniszakken op.

 2. Veeg de stoep en maai het gras.

 3. Ruim tuingereedschap en wasmolens op.

 4. Plaats kussens in de tuinmeubelen Verwijder kinderspeelgoed uit de tuin.

 5. Berg vuilnisbakken en tuinslangen netjes op.

 6. Sluit alle ramen van de woning.

 7. Zorg dat er geen auto's voor de woning staan.

Conclusie

Het verkopen van een huis is een spannende en belangrijke stap waarbij goede foto's van groot belang zijn. Door je huis 'fotoklaar' te maken, zorg je ervoor dat potentiële kopers een goede eerste indruk krijgen. Neem dus zeker de tijd om de bovenstaande tips te implementeren, zodat je de beste resultaten kan behalen.


Bij Heymans Vastgoed laten wij de foto's professioneel maken. Boven op de video's, creëren we vaak nog eens een professionele videoreportage. Wij zorgen voor al de contacten, en nemen ook de kost van de foto- en videoreportage volledig op ons. Dit zowel voor verkoopbegeleiding als traditionele vastgoedmakelaardij. Meer informatie? Neem gerust contact op!
0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


Schrijf je in voor onze nieuwsbrief! 

Bedankt voor het abonneren!

bottom of page