top of page
  • Foto van schrijverPaul Heymans

Attest nr.3: Wat is het kadastraal uittreksel?

Welkom bij Heymans Vastgoed en onze wekelijkse blogpost!


Elke week nemen we een onderwerp uit de vastgoedwereld onder de loep. Vorige week besproken we het asbestattest. Deze week kijken we naar ons derde cruciaal document bij de verkoop van een woning: het kadastraal uittreksel. Wat is dat nu precies? En waarom heb je het nodig?


Wat houdt het in?

Als eigenaar van een perceel in België kan je een kadastraal uittreksel opvragen. Het kadastraal uittreksel wordt opgevraagd uit de kadastrale legger. De kadastrale legger is een fiscaal register van alle percelen in België. Het uittreksel geeft dus informatie over het opgevraagde perceel. Het kadastraal uittreksel bestaat uit twee delen: een uittreksel uit het kadastraal percelenplan en een uittreksel uit de databank met patrimoniale gegevens. Het uittreksel uit het kadastraal percelenplan toont de precieze ligging en de afmetingen van het perceel op een kaart. Het uittreksel uit de databank met patrimoniale gegevens geeft bijvoorbeeld informatie over de eigendomssituatie. Onderstaand de volledige lijst met informatie dat je terugvindt in een kadastraal uittreksel:

  • Eigenaar(s) en diens recht(en)

  • Kadastraal percelenplan

  • Sectie en perceelnummer

  • Aard van het goed (appartement, villa,...)

  • Perceeloppervlakte

  • Niet-geïndexeerd kadastraal inkomen

Wat is het belang?

Het kadastraal uittreksel is een belangrijk document bij de verkoop van een perceel of gebouw in België. In feite is het zelfs een wettelijk verplicht document dat de verkoper moet voorleggen aan de notaris.


Verder wordt het kadastraal uittreksel geraadpleegd om het kadastraal inkomen te bekijken. Het kadastraal inkomen is een belangrijk gegeven omdat dit bepalend is voor de belastingen die je als eigenaar moet betalen (zie onroerende voorheffing). Hoe hoger het kadastraal inkomen, hoe meer belastingen je zal moeten betalen.


Conclusie?

Kortom, het kadastraal uittreksel is een belangrijk document voor eigenaars die een perceel of gebouw willen verkopen in België. Het bevat informatie over het perceel en de eigendomssituatie, zoals de eigenaar(s) en diens recht(en), het kadastraal percelenplan, sectie en perceelnummer, de aard van het goed, de perceeloppervlakte en het niet-geïndexeerd kadastraal inkomen. Daarnaast is het kadastraal inkomen van belang bij de bepaling van de belastingen die de eigenaar moet betalen. Het is dus van groot belang om een kadastraal uittreksel op te vragen bij de verkoop van een perceel of gebouw en deze voor te leggen aan de potentiële koper!


Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


Schrijf je in voor onze nieuwsbrief! 

Bedankt voor het abonneren!

bottom of page