top of page
  • Foto van schrijverPaul Heymans

Attest nr.2: Wat is het asbestattest?

Bijgewerkt op: 27 mrt. 2023

Welkom bij Heymans Vastgoed en onze wekelijkse blogpost!


Elke week nemen we een onderwerp uit de vastgoedwereld onder de loep. Vorige week besproken we het EPC. Deze week kijken we naar ons tweede cruciaal document bij de verkoop van een woning: het Asbesttest. Wat is dat nu precies? En waarom heb je het nodig? En belangrijker nog, hoeveel gaat dat je kosten? In deze blogpost zoeken we het voor je uit!


Wat houdt het in?

Het asbest attest is een cruciaal document bij de overdracht van een woning, omdat het informatie geeft over de aanwezigheid van asbest en de mogelijke gezondheidsrisico's die daarbij komen kijken. Het is wettelijk verplicht sinds 23 november 2022 en geldt voor alle gebouwen die voor 2001 zijn gebouwd en groter zijn dan 20m².


De asbestdeskundige die het inventarisatieonderzoek uitvoert, zal in kaart brengen waar er mogelijk asbest aanwezig is in het gebouw en hoeveel daarvan. Op basis van deze inventarisatie wordt bepaald of de woning asbestveilig is of niet. Dit is belangrijk omdat blootstelling aan asbest kan leiden tot ernstige gezondheidsproblemen, zoals longkanker en mesothelioom. Het asbest attest helpt eigenaren en gebruikers van gebouwen zich bewust te zijn van deze risico's en geeft hun de nodige informatie om stappen te ondernemen om de woning asbestveilig te maken.


Wat is het belang?

Het belang van het asbest attest is tweeledig:

Ten eerste draagt het attest bij aan de bescherming van de volksgezondheid. Asbest is een schadelijke stof die kanker kan veroorzaken bij blootstelling aan hoge concentraties. Door eigenaars en gebruikers van gebouwen te informeren over de aanwezigheid van asbest in het gebouw, kunnen zij maatregelen nemen om de blootstelling aan asbest te verminderen. Dit draagt bij aan een gezondere omgeving en een lagere kans op gezondheidsproblemen.


Ten tweede draagt het asbest attest bij aan het beleid van de Vlaamse regering om tegen uiterlijk 2040 alle Vlaamse gebouwen asbestveilig te maken. Het beleid is erop gericht om de gezondheid van de bevolking te beschermen en asbest gerelateerde ziektes te voorkomen. Door eigenaars en gebruikers van gebouwen bewust te maken van de aanwezigheid van asbest en de mogelijke risico's, kunnen zij bijdragen aan het realiseren van dit beleid.


Kostprijs?

De kostprijs van het asbest attest kan variëren afhankelijk van verschillende factoren, zoals de grootte en complexiteit van het gebouw. Daarnaast hanteren erkende asbestdeskundigen verschillende prijzen. Over het algemeen liggen de kosten van een asbest attest tussen de € 200 en €600, afhankelijk van de omvang van de inventarisatie van het gebouw.


Echter, afhankelijk van de grootte en complexiteit van het gebouw en de werkzaamheden die nodig zijn om de asbestinventaris op te maken, kunnen de kosten hoger uitvallen dan € 600. Het is daarom belangrijk om prijzen te vergelijken en offertes op te vragen bij verschillende erkende asbestdeskundigen. Het is raadzaam om niet alleen naar de prijs te kijken, maar ook naar de kwaliteit en ervaring van de asbestdeskundige. Een goed en betrouwbaar asbest attest kan bijdragen aan een veiliger leef- en werkklimaat en daarmee op lange termijn ook kosten besparen.


Conclusie

Kortom, het asbest attest is een cruciaal, wettelijk verplicht document dat de veiligheid van gebouwen waarborgt en eigenaren en gebruikers informeert over mogelijke gezondheidsrisico's. Het is belangrijk om te weten dat dit attest verplicht is bij verkoop of verhuur van woningen die vóór 2001 zijn gebouwd en groter zijn dan 20m². De kosten voor het verkrijgen van het attest kunnen variëren, maar het is een kleine prijs om te betalen voor de gemoedsrust en veiligheid van iedereen die in het gebouw woont of werkt.


0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


Schrijf je in voor onze nieuwsbrief! 

Bedankt voor het abonneren!

bottom of page